Menaam 15 april 1945 – Het is 70 jaar geleden dat geheel Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersers. Slechts 15% van de mensen die oorlog hebben meegemaakt zijn vandaag nog in leven. Daarom is het belangrijk dat de tol voor die vrijheid, nooit vergeten mag worden.

Niet heel Nederland is op één dag bevrijd. Vanaf september 1944 tot aan juni 1945 was het nodig om heel Nederland te bevrijden. De laatsten waren de Waddeneilanden. Zie kaart met animatie: www.tweedewereldoorlog.nl/70jaarbevrijding/

Zo was het op 15 april 1945 dat Menaam bevrijd werd door de Canadese soldaten. Uit het dagboek van Johannes Meijer, postkantoorhouder en werkzaam op het postkantoor op de hoek van de Berltsumerdyk/Dijksterbuorren, zijn de aantekeningen terug te lezen over de oorlogsperiode in Menaam en natuurlijk deze bijzondere dag.

IMG 1610 (Medium)

Op 15 april 1945 werd Menaam door de Canadese militairen bevrijd. Een aantal van hen tekende het dagboek van dhr Meijer. Zo zijn de namen terug te vinden van Jozef uit Saskatoon, George en Mike uit Manitoba en Norman uit Gananoque, allen uit het verre Canada.

IMG 1611 (Medium) IMG 1609 (Medium)

Ook deze bijzondere rouwkaarten die afkomstig waren uit Leeuwarden, vonden de weg naar Menaam. Niet alleen de Duitsers vormden het grote gevaar, Veel was te duchten van de NSB. Vandaar kennelijk deze kaart.

IMG 1612 (Medium)

Met dank aan Janneke Bonnema-Meijer om ons deelgenoot te maken van deze bladzijden uit het dagboek van haar vader.

Meer lezen over de oorlogsjaren in Menaam en directe omgeving, lees eens het dagboek van Ak Wassenaar. Zij begon op 16 jarige leeftijd te schrijven over de oorlogsjaren vanaf 1 januari 1944.

zie voor meer informatie Deiboek Menaam, 1944-45


 

[dit artikel delen op]

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.