De Orgelcommissie

Vanaf september 2000 hebben wij als orgelcommissie gemeend dat er in Menaldum ook concerten moeten worden gegeven door musici die ook werkelijk alles uit een orgel kunnen halen waarvoor dit orgel gebouwd is. Het is ons streven om ongeveer 4 of 5 concerten perjaar te kunnen organiseren. Dit is ons tot nu toe steeds gelukt, ook grote jongens naar Menaldum te kunnen halen. Voor volgend jaar (2006) hebben wij de organisten al rond, alleen de data moet nog met hun worden vastgesteld.

Een aantal leden van de orgelcommissie.

Verder kan ik nog vertellen dat het orgel van Menaldum een groot romantisch orgel is met 2 klavieren en een vrij pedaal. Een bovenwerk met 9 stemmen, een hoofdwerk met 12 stemmen en een pedaal met maar liefst 8 stemmen! Er is ook een zwelkast ingebouwd, zodat het orgel zeer zacht kan spelen.

Het is gebouwd door Willem Hardorff uit Leeuwarden, ter vervanging van een Muller-orgel, wat in de vorige kerk stond, en is opgeleverd en ingespeeld op 22 oktober 1861 door orgeldeskundige dhr Trip. Dit orgel kan zich meten met een heleboel andere orgels die bekend zijn van radio en televisie. Wij hebben begrepen van de organisten die hier op hebben gespeeld dat Menaldum trots mag zijn op zo'n geweldig instrument.


Voorzover bekend is deze orgel commissie al een antal jaren geleden opgeheven

[dit artikel delen op]