Het orgel

Het orgel rust op een gesneden voet met dubbele gedraaide Ionische zuilen, vervaardigd in het 3e kwart van de 17de eeuw. Het huidige instrument werd in 1861 door Willem Hardorff te Leeuwarden gebouwd, ter vervanging van het orgel uit 1747 van Chr. Muller.

het orgel van Menaldum een groot romantisch orgel is met 2 klavieren en een vrij pedaal. Een bovenwerk met 9 stemmen, een hoofdwerk met 12 stemmen en een pedaal met maar liefst 8 stemmen! Er is ook een zwelkast ingebouwd, zodat het orgel zeer zacht kan spelen.

Het orgel is opgeleverd en ingespeeld op 22 oktober 1861 door orgeldeskundige dhr Trip. Dit orgel kan zich meten met een heleboel andere orgels die bekend zijn van radio en televisie. Wij hebben begrepen van de organisten die hier op hebben gespeeld dat Menaldum trots mag zijn op zo ?n geweldig instrument.

De laatste grondige restauratie vond plaats in 1988 ? 1989.

De dispositie van het orgel is na een wijziging in 1929

Manuaal l (hoofdwerk) Manuaal II (bovenwerk) Pedaal
     
Praestant 8' Praestant 8' Praestant 16'
Violin 16' Viola 8' Subbas 16'
Bourdon 16' Roerfluit 8' Octaaf 8'
Cornet 4 sterk Gedekt 8' Gedekt 8'
Octaaf 4' Salicet 4' Octaaf 4'
Roerfluit 4' Fluit travers 4' Open fluit 2'
Quint 3' Voix G?l?ste 8' Bazuin 16'
Octaaf 2' Spitsfluit 2' Trombone 8'
Mixtuur 3-4 sterk Clarinet 8'
Cello 8'
Trompet 8' gehalv.    
 
Manuaal II - in zwelkasten: Koppel I - pedaal Koppel II - I

Om het orgel te kunnen beluisteren kunt u naar de website van het Organum Frisicum. Kerkorgel Menaldum

De Stichting Organum Frisicum is opgericht in 1994 en geeft sinds 1995 de Friese Orgelagenda uit met daarin alle orgelconcerten in Friesland van Pasen t/m Kerst. Verder is daar veel informatie te vinden over kerkorgels in Friesland en zijn deze te beluisteren.


[dit artikel delen op]

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.