ANWB - Fietsroutes Noordwest Frysl?nDat onze zuiderburen (de belgen) goed zijn in de Nederlandse taal, dat is bekend. Maar dat ze ook een aanzet hebben gegeven tot het ontwikkelen van fietsroute-netwerk, dat was voor mij ook nieuw. Ik zie al een aantal jaren de bordjes in Menaldum staan zonder echt te weten wat daar de bedoeling van was. Het waren fietsroutes van de ANWB, maar hoe?

Het noordwesten van Friesland is voorzien van een knooppuntensysteem. Ieder knooppunt heeft een nummer. Via wegen en (fiets)paden kan men van knooppunt naar knooppunt fietsen. Ieder knooppunt is voorzien van een informatiebord. Informatie over de plaats, de omgeving en een plattegrond van het kooppuntensysteem. Zo kan men op ieder knooppunt een volgend knooppunt kiezen. De afstanden worden hierbij aangegeven.

 

Na de keuze van een nieuw knooppunt, is het een kwestie van bordjes volgenKeuze van het volgende traject totdat het nieuwe knooppunt bereikt is. U kunt dus bij het startpunt een volledige route uitstippelen of lekker zomaar van knoop naar knoop fietsen. De routes zijn goed aangegeven. Op iedere kruising of splitsing waar men van richting verandert, staat een bordje. De routes zijn in beide richtingen te fietsen. Helaas is het zo dat een aantal bordjes een andere bestemming hebben gekregen. Een kaart is dus aan te bevelen.

Uitgangspunt voor Menaldum is nummer 84. Het ligt aan de Dijksterbuorren tegenover het gemeentekantoor. Hier is voldoende parkeerruimte aanwezig. Ook in de aangrenzende straten, de Greatebuorren en aan de Moolnersrak zijn parkeerplaatsen.

Naast het fietsroutenetwerk is er ook nog een Cultuur Historische Fietsroute. Deze route is 45 Km of 38 Km lang en voert langs vele historische plekjes, door schilderachtige dorpjes en zelfs door een gedeelte van de stad Leeuwarden. Deze tocht maakt gebruik van een eigen bebording systeem. De bijbehorende folder is a ? 3,50 te koop op het Gemeentekantoor of bij Bakkerij Huizenga aan de Greatebuorren.

Folder Cultuur Historische Fietsroute Menaldumadeel

Zie Informatie -> Fietsroutes voor meer informatie en enkele voorbeeld routes.

Meer informatie over:
ANWB Fietsroutenetwerken en Noordwest Frysl?n


 

 

[dit artikel delen op]

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.