Weerslag.nl

MENAAM, mei 2018 - De werkgroep Cultuurhistorische fietsroute Menameradiel bracht onder deze naam in september 2002 een boekje uit met daarin de route beschrijving en de bezienswaardigheden langs deze route. De fietsroute is een initiatief van acht verenigingen van Dorpsbelangen uit de gemeente.

Cultuurbordje 150xNu we het jaar hebben van LF 2018 en de gemeente Menameradiel nu Waadhoeke heet, een mooi moment om deze fietsroute weer even onder uw aandacht te brengen. Velen hebben de route de afgelopen jaren gefietst. De route leidt u door een gebied met grote cultuurhistorische waarde. Ook zonder enige historische kennis kunt u genieten van deze tocht die langs prachtige dorpen en mooie staten en stinsen loopt. Het boekje met de route is een handreiking, zodat u kunt ontdekken hoe het landschap door de natuur en haar bewoners is geschilderd.

De route start in Leeuwarden bij het station. Het plein voor het station is het laatste jaar op de schop geweest, maar er zijn weer nieuwe routeborden geplaatst en ook de route over het nieuwe Europaplein in Leeuwarden wordt weer goed aangegeven. Een paar mensen van de werkgroep hebben langs de hele route nieuwe borden geplaatst. Dus u kunt de route goed volgen. De route wordt aangegeven door witte 6 hoekige borden met de welbekende oude fiets. Langs de route zijn infopanelen geplaatst. De lengte van de route is ca. 45 km en kan op ieder punt worden gestart. Ook is er een inkortmogelijkheid tot 38 km.
U fietst langs de volgende plaatsten: Leeuwarden (start bij het station), Marsum, Ingelum, Bitgum, Berltsum, Slappeterp, Menaam, Dronryp en Ritsumasyl.
Het boekje met de routebeschrijving is voor € 3,50 te krijgen bij: VVV - kantoor Leeuwarden (nabij het station), de balie van het gemeentehuis Waadhoeke in Franeker, de minicamping “De Brinkhoeve” in Wier, de minicamping in Slappeterp. In Menaam bij bakker Huizenga, in Berltsum bij bakker Wijnsma, de Markthal en de Spar-supermarkt. In Marsum bij de bakkerswinkel “de bôlekoer” en bij tuincentrum de Leeuw.

Het is zeker de moeite waard om in het kader van LF2018 deze route een keer te fietsen. Van harte aanbevolen.

Werkgroep Cultuurhistorische Fietsroute

 

Video - zonsondergang Menaam

Nog niet zo lang geleden zijn we met z’n allen verhuisd van Menaldum naar Menaam, en even later ook nog eens van Menaldumadeel naar Menameradiel. Nog voordat alle plaatsnaamborden zijn aangepast staat de volgende verhuizing al weer voor de deur, binnenkort verhuizen we naar de gemeente NoordWest-Fryslan, althans zo heeft het provinciebestuur laten weten.

Of u daar blij mee bent kunt u laten weten middels onze poll in de rechter kolom.

Laten we in ieder geval hopen dat de bestuurders meteen even goed nadenken over wel of niet een verbindingsstreepje in de naam NoordWest-Fryslan, het heeft de burgers in het zuiden van onze provincie in ieder geval ruim anderhalve ton extra gekost.

....en wat doe je dan met die friese plaatsnamen… binnenkort ook Frjentsjer en Harns op de borden ?

 

 

Vrijdagavond 3 februari 2012 is het Clubstriid-avond. Onze jeugdclub krijgt dan opdrachten (voor ons allen onbekend) en die moeten ze (vaak) met behulp van dorpsgenoten uitvoeren. Helpt u onze jeugd hierbij???? We strijden tegen 8 clubs uit verschillende dorpen.

De laatste opdracht is wel bekend, en die bestaat uit het verzamelen van lege statiegeldflessen.

Dit jaar gaat de opbrengst naar enkele zorgboerderijen in Fryslan. Deze zorgboerderijen bieden een plek aan jongeren met een verstandelijk of lichamelijke beperking, of bijvoorbeeld een stoornis in het autistisch spectrum.Zij worden hier gewaardeerd en krijgen de ruimte om zich thuis te voelen. Zo ontwikkelen deze jongeren zich, vanuit hun eigen talenten en interesses.

Geeft u alstublieft uw opgespaarde lege flessen aan de tieners die langs de deuren komen. Dan kunnen de zorgboerderijen eens wat extra's doen voor deze jongeren!

Alvast onze hartelijke dank!

Jeugdclub van Menaam

Op vrijdag 16 december wordt er een sfeervolle en feestelijke kerstfair georganiseerd ten behoeve van Cultureel Centrum ‘De Weme’ in Menaam. Aldus Monumentenzorg is onderhoud aan ‘De Weme’ hard nodig. Met deze kerstfair willen de vrijwilligers van ‘De Weme’ het nodige geld inzamelen. 

 

Gevarieerde kerstmarkt in ‘De Weme’ tuin

 

De prachtige Weme tuin vormt het decor voor deze sfeervolle kerstfair. Er zijn allerhande activiteiten. Vele stands bieden inspiratie voor de kerst, met unieke cadeaus, feestelijke kerstaccessoires en lekkernijen. Luister naar live gezongen kerstliederen en kerstmuziek, bewonder de expositie en er zijn gezellige spelletjes voor jong en oud. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Word ook donateur

 

Ook zult u op de kerstfair donateursformulieren vinden van het project “Vrienden van De Weme”. Hiermee kunt u Cultureel Centrum ‘De Weme’ financieel ondersteunen. ‘De Weme’ heeft uw steun hard nodig. Alleen dan kunnen we dit prachtige, unieke gebouw behouden voor Menaam.

 

Inzet van vrijwilligers

In dit jaar is een werkgroep opgericht die zich vrijwillig inzet voor het behoud van dit bijzondere authentieke gebouw. Monumentenzorg geeft aan dat er veel aan dit prachtige gebouw moet gebeuren. De vrijwilligers van ‘De Weme’ proberen door middel van allerhande acties het geld bij elkaar te krijgen, dat nodig is, voor het onderhoud. 

Kom naar de Kerstfair

U mag dit niet missen! Kom daarom op vrijdag 16 december naar ‘De Weme’ tuin aan de Mieddyk 3 in Menaam van 16.00 uur tot 21.00 uur. Het belooft een prachtige kerstfair te worden!

 

Alle informatie op een rij

-          Vrijdag 16 december 2011

-          Van 16:00 uur tot 21.00 uur

-          Entree: Gratis

-          Locatie: Cultureel Centrum De Weme, Mieddyk 3 te Menaam

-          Meer informatie? Kijk op www.dewememenaam.nl