Maandelijkse inloop Documentatie Menaam

donderdag 5 oktober as. vanaf 19:30 - 20:30 uur - Skilpaad 1
Verzameling foto’s en verhalen over mensen, gebouwen en gebeurtenissen uit Menaam en directe omgeving.

MENAAM, maart 2020 - Helaas konden we door het erg natte weer in februari niet beginnen met het aanleggen van het voedselbos en hebben daarom de werkzaamheden moeten uitstellen tot later dit jaar. Alle voorbereidingen zijn verder afgerond het is alleen nog wachten op een droge periode na het broedseizoen.

Het deels ruimen van het bestaande bosje zal worden gedaan door een professioneel bedrijf. Maar voor het beplanten van het voedselbos zoeken wij een tien of twaalf vrijwilligers uit Menaam.

Als u het leuk vindt om samen met de werkgroep de nieuwe fruitbomen, struiken en onderbeplanting aan te leggen, kunt u zich nu alvast aanmelden als vrijwilliger bij een van de bestuursleden van de werkgroep.

Voorafgaand aan het herbeplanten van het terrein gaan wij een informatiebijeenkomst organiseren voor de vrijwilligers en overige belangstellenden. De datum wordt t.z.t. bekend gemaakt.

Wat is ook al weer een Voedselbos?

Een voedselbos is een onderdeel van Permacultuur. Een natuurbeleving. Voedsel verbouwen gericht op een duurzame voedselproductie.
De biodiversiteit is enorm hoog, de verschillende lagen worden op elkaar afgestemd. Op de lange termijn is het onderhoud aan een voedselbos vrij gering.
Het voedselbos houdt door de grote diversiteit aan planten zichzelf in stand, en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein.
Ook wordt de natuurlijke balans weer hersteld.

Het Voedselbos bestaat uit 7 lagen:

Een kruinlaag van hoge bomen, een laag met kleinere bomen, een laag met bessenstruiken, een kruidlaag, bodembedekkers, klimmers en wortels en knollen.
Vaste planten aangeplant – i.p.v. één jarigen planten. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Doel van het Voedselbos in Menaam:

Meer biodiversiteit             - hebben we nu te weinig
Meer natuurbeleving         - wandelpaden
Leren van de natuur          - educatie samen met de scholen bijvoorbeeld
Saamhorigheid                  - bevorderen
Workshops organiseren    - we gaan jam en thee maken bijvoorbeeld

Doe mee en geef je op. Wordt vriend van Bosk & Iepen Fjild en meldt je aan als vrijwilliger.

Hieronder ziet u het definitieve Plant tekening van het Voedselbos Menaam. De tekening kunt u ook bekijken op de facebookpagina van Menaldumdorp.

2020 03 16 PlntknngVdslbs1Klik op het plaatje voor vergroting

Werkgroep Bosk & Iepen Fjild (samen met DB Dorpsbelang Menaam)
Voor meer Info : www.menaldumdorp.nl [Bosk en iepen fjild]

[dit artikel delen op]

Feintsje logogrijs links

Website van het dorp Menaam (Menaldum).

De website is opgezet door dorpsbelang Menaam en werkt met een eigen redaktie.

Wij willen u informeren over het dorp Menaam, de historie, de aktualiteit, bedrijven, verenigingen, etc.. Ook u als bezoeker kan aktief gebruik maken van de site door mee te doen aan onze stellingen en op- aanmerkingen via e-mail kenbaar te maken aan onze redaktie. Vragen kunnen worden gesteld via de vermelde e-mailadressen. De website functioneert naast onze dorpskrant "Menaem in 't Ljocht". Dorpsbelang Menaldum.

Heeft u ook iets voor de website, laat het ons weten en stuur het eventueel met foto naar onze redactie:

  FB Feintsje

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.