MENAAM 4 mei 2020 – Herdenking oorlogsslachtoffers. - De 4 mei herdenking dit jaar verliep door de Corona beperkingen geheel anders dan eerder gepland. Samenkomen om te herdenken kon slechts in een hele kleine groep. De herdenking dit jaar is georganiseerd door Dorpsbelang Menaam, in samenwerking met de Kerk te Menaam, CMH-Menaldum en Menaldumdorp.

Voorafgaand eerder deze dag zijn namens de Gemeente Waadhoeke bloemen gelegd door wethouder Boukje Tol. Wij herdenken op 4 mei de vele slachtoffers die gevallen zijn in en na de 2e wereldoorlog, in- en buiten Nederland. Een aantal namen zijn direct betrokken bij de historie van ons dorp Menaam.

Op 19 november 1944 zijn bij de Rijksstraatweg nabij Menaam, drie jonge mannen door de bezetter geëxecuteerd als vergelding voor eerdere verzetsdaden, gepleegd door andere onbekende personen. De jonge mannen zijn Hans Goudsmit 23 jaar, Dirk de Vries 19 jaar en Jan Zorn 27 jaar. Op 31 maart 1943 is werkend aan de spoorlijn te Birma, Mr Frans Andries Gerbens omgekomen en kort na de oorlog is Lolke Meinema overleden.

Deze 75 jarige herdenking had nu bijzonder moeten worden. Door eerder genoemde beperkingen kon dit slechts ingetogen en op afstand.

IMG 2774BC2 Small

Het Taptoe signaal.

Na het plaatsen van de krans door Dorpsbelang Menaam (Sjoerd Buren en Maaike de Haas-Bokma) en de toespraak van Ds. Jeroen van Olffen, volgde het trompet signaal over Menaam. Vanaf een zeer winderige (stormachtige) toren bliezen de muzikanten Marco Hiemstra en Wieger de Haas het Taptoe en na de 2 minuten stilte begeleide zij Het Wilhelmus.

IMG 2778BC2 Small

IMG 2781BC2 Small

Herdenking Menaam 4 mei 2020

Na het volkslied zijn twee gedichten voorgelezen door Maaike (Dorpsbelang) en Anneke (Kerk te Menaam)

Bijgaand een impressie van een ingetogen herdenking op 4 mei 2020.


Op dat wij niet vergeten.

Video met dank aan alle betrokkenen.

PKN Menaam: http://www.protestantsegemeentemenaldum.nl
Dorpsbelang Menaam: https://www.facebook.com/dorpsbelangmenaam

Meer over de executie op 19 november 1944 [LINK]
Persbericht [LINK]

Herdenking op 19 november 2019 [LINK]


 

 

[dit artikel delen op]

Feintsje logogrijs links

Website van het dorp Menaam (Menaldum).

De website is opgezet door dorpsbelang Menaam en werkt met een eigen redaktie.

Wij willen u informeren over het dorp Menaam, de historie, de aktualiteit, bedrijven, verenigingen, etc.. Ook u als bezoeker kan aktief gebruik maken van de site door mee te doen aan onze stellingen en op- aanmerkingen via e-mail kenbaar te maken aan onze redaktie. Vragen kunnen worden gesteld via de vermelde e-mailadressen. De website functioneert naast onze dorpskrant "Menaem in 't Ljocht". Dorpsbelang Menaldum.

Heeft u ook iets voor de website, laat het ons weten en stuur het eventueel met foto naar onze redactie:

  FB Feintsje