JSN ImageShow (winter)

Uw foto's op www.menaldumdorp.nl ?

MENAAM September 2020 - Na 110 jaar en drie bakker generaties zullen de bakovens van de warmste bakker fan Menaem definitief afkoelen. Onlangs hebben Johannes en Sjoerdtje Huizenga besloten om de bakkerij te gaan sluiten en zich met andere dingen in het leven bezig te gaan houden. Keuzemoment is wel een bijzondere datum namelijk zaterdag 10 oktober 2020, of te wel, 10-10-2020. Deze datum is natuurlijk niet zomaar gekozen maar een direct gevolg van het feit dat de Menamer bakker zijn welverdiende AOW leeftijd heeft behaald.

De bakkerij is ontstaan in 1910 door de Menamer bakker pake Johannes R. Huizenga. Een tijd dat in Menaam veel meer bakkers actief waren. Na Johannes R. was het vader Tjebbe Huizenga die vooral bekend was door zijn rondes op de bakkersbakfiets door Menaam.

IMG 0633 Small
Johannes staat al sinds zijn 15e jaar in de bakkerij. Daarvoor was hij daar ook al regelmatig te vinden om werkzaamheden voor vader Tjebbe over te nemen. Al met al is onze huidige bakker al zo’n 53 jaar in het bakkersvak.

Een warme bakker in het dorp betekend dat de producten niet bij de winkel worden aangeleverd door een fabriek, maar dat deze voor de openingstijd van de winkel uit de eigen ovens afkomstig zijn. Daarvoor moet Johannes maandagochtend om 01:45 zijn wekker zetten. Op de overige werkdagen mag hij een uur langer slapen en gaat de bel om 02:45 uur.
Sinds 1983 is ook zijn echtgenote Sjoerdtje onderdeel van de bakkerswinkel. Samen met de Johannes zijn zusters Tjeerdtje en Antje runde zij de winkel. De laatste jaren staat Sjoerdtje dagelijks alleen in de winkel, af en toe bijgestaan door de bakker zelf.

Terug in de tijd

De bakkerswinkel lijkt eerder op een museum dan een reguliere winkel. Wie binnen stapt, gaat terug in de tijd. GeenIMG 1640 Small zelfbediening maar een winkel zoals die de laatste 110 jaar heeft bestaan. De indeling, attributen en de verzameling trekken de bezoeker terug naar de tijd dat er in Menaam nog heel veel kleine winkeltjes waren. Het terras en de binnenzit nodigen Klanten en toeristen uit om even lekker een bakje koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij.
Uitnodigend is de bakkersfontein voor de winkel. Volgens Johannes de 13e fontein van het Fryske Culturele Jaar 2018, bekend tot in het verre Brabant. Bijzonder omdat de nietsvermoedende hardfietsers tijdens een zomerfietstocht heerlijk het gezicht kunnen afkoelen bij bakkertje pies.
Johannes als bakker was veelzijdig in alle producten die hij maakte. Vele soorten brood, koeken en gebak. Johannes experimenteerde graag en bedacht altijd wel weer iets nieuws of iets geks zoals Menamer vlaaien, Menamer Tûten, Menamer patat of ijsco’s die niet konen smelten. Ook bijzonder brood en beschuit voor kinderen en volwassenen met een dieet. Johannes kon het meestal wel bakken. Zijn overheerlijke Oranjekoek heeft zelfs het NOS journaal gehaald, waarin hij in het nachtelijk Menaam tijdens zijn ambachtelijke werk werd geïnterviewd.

Mafste bakker van Menaam

Johannes is altijd te vinden voor wat gezellige kletspraat. Soms als de mafste bakker van Menaam die het zelfs bij de Omrop Fryslân presteerde de nodige hilariteit en zendtijd te claimen. Johannes kan het altijd goed vinden met iedereen en vindt het ook prachtig om met de jeugd van Menaam om te gaan.
Johannes en Sjoerdtje kijken met veel plezier terug op hun bakkerstijd in Menaam. Je beleeft dagelijks de leukste en soms de gekste dingen. Gebakdozen die door de koper gewoon bewust op de kop worden gedraaid, vers gebak zijdelings in de fietstas, of commentaar krijgen dat het brood er toch wel raar uitziet als het te lang onder een snelbinder van de fiets heeft gezeten.

IMG 9117bc2 SmallTerugkijkend zeggen Johannes en Sjoerdtje, een prachtige baan om met veel plezier op terug te kijken. Voor Johannes was het een zware baan en hij ervaart nu dat zijn lichaam dagelijks begint te protesteren. Johannes gaat zich vanaf oktober bezighouden met andere dingen. Experimenteren met het koken van lekker eten en vaker met zijn vogels bezig. Zij zullen de dagelijkse aanloop zeker missen. Wat er met de winkel en het terras gaat gebeuren? Er zijn nog geen concrete plannen.

Pensioen of zwangerschapsverlof
Johannes krijgt AOW en gaat nu met pensioen. Volgens Johannes is Sjoerdtje nog lang niet aan haar pensioen toe. Zij maakt voorlopig nog gebruik van de vele ongebruikte vakantiedagen en dan is er ook nog vier keer achterstallig zwangerschapsverlof.
Zaterdag 10-10-2020 de laatste werkdag voor de Warmste bakker fan Menaem.

www. Menaldumdorp.nl - redactie Henri Visser


 

 

[dit artikel delen op]

Doarpsbilang Menaem

feintsje logo1e Mobile
Lid worden?

of meer weten

FB Doarpsbilang

FB LogoNaast Menaldumdorp heeft Dorpsbelang Menaam nu ook een Facebook Pagina!!

Op deze manier willen wij jullie op de hoogte houden van de activiteiten waar dorpsbelang zich mee bezig houdt.

Like onze pagina en nodig alle Menamers om je heen uit om dit ook te doen!


 

MYL sinds 1966

Gemeente Waadhoeke

vanaf 1-1-2018
Logo GemWaadhoeke200px

Weerslag.nl

Bosk en Iepen Fjild

IMG 5453bc200px
Feintsje logogrijs links

Website van het dorp Menaam (Menaldum).

De website is opgezet door dorpsbelang Menaam en werkt met een eigen redaktie.

Wij willen u informeren over het dorp Menaam, de historie, de aktualiteit, bedrijven, verenigingen, etc.. Ook u als bezoeker kan aktief gebruik maken van de site door mee te doen aan onze stellingen en op- aanmerkingen via e-mail kenbaar te maken aan onze redaktie. Vragen kunnen worden gesteld via de vermelde e-mailadressen. De website functioneert naast onze dorpskrant "Menaem in 't Ljocht". Dorpsbelang Menaldum.

Heeft u ook iets voor de website, laat het ons weten en stuur het eventueel met foto naar onze redactie:

  FB Feintsje
(c)2004 - 2021 www.menaldumdorp.nl  
Ga naar boven