JSN ImageShow (winter)

Uw foto's op www.menaldumdorp.nl ?

MENAAM 10 oktober 2020 – Zo op het eerste gezicht voor de meeste dorpsgenoten een gewone zaterdag. Met een middagtemperatuur van amper 10 graden Celsius wel een hele koude zaterdag. Valt direct op, de mogelijke relatie met onze Warmste bakker fan Menaem die definitief de stekkers van zijn bakovens uit de muur heeft getrokken.

IMG 9164 feestelijk pleintjeMD Medium
foto 1 - Het versierde plein 's morgens aan de Greatebuorren

 

Als zoete broodjes

Het was afgelopen dagen nog flink bikkelen voor onze bakker Johannes en zijn vrouw Sjoerdtje. Klanten die kennelijk het verlies van de warme bakker wilden verzachten door de nodige voorraden koek, gebak en oranjekoek tot wel aan de komende kerstdagen in te willen inslaan. Johannes heeft alle meel, slagroom en eieren verwerkt tot vele lekkernijen die Sjoerdtsje weer als (zoete) broodjes over de toonbank liet gaan. Johannes wilde de drukke sinterklaas en kerstdagen mijden, echter die drukte was voor hem nu een paar maanden vervroegd.

Geen planning, geen programma

Er gingen al een paar rare geruchten door het dorp, echter Johannes en Sjoerdtje konden er weinig van bakken wat er op deze dag allemaal zou gaan gebeuren. Ruud Engelse en Christa Akkerboom hadden allerlei plannen en afspraken gemaakt, maar helaas door de Corona beperkingen was er geen programma meer en verliep de dag maar zoals die zou gaan.

Omrop Fryslân

Voor de bakkerswinkel was alles feestelijk versierd en stond een partytent voor de muziek en het inleveren van de kleurplaten. “Muzyk yn bedriuw” met Johan Terpstra van Omrop Fryslân met daarin natuurlijk de muziek over “Omke Wobke”. Later in de middag was ook Harm Weistra met “Weistra op wei” nog even in de tent.

Zware buien met windstoten

Fanfare Constantia had het plan bedacht om een prachtig pleinconcert te geven met onder andere (Fryske) muziek dat het bakkers echtpaar zeker zou aanspreken. Helaas was de verwachting om 09.00 uur dusdanig slecht, dat inderdaad fikse buien met veel wind het concert onmogelijk zou maken. Een spijtige maar begrijpelijke beslissing gezien het verloop van de ochtend waarbij het “Hoarntsje op ‘e toer” niet op de lessenaar stond maar met de snavel in de volle wind en regen hoog op de Menamer toren was te vinden.

IMG 9196donkere lucht Medium IMG 9242 dorpsbelangMD Medium
foto 2 - Dreigende luchten opkomst  foto 3 - Bijzonder tafereel namens dorpsbelang

De dag vervolgde met regelmatig een rij van meerdere bakkersklanten. De meeste om nog een praatje van dank, goede wensen met bloemen of cadeaus en daarna het laatste bakkerswaar uit de winkel te kopen. Zo ook dorpsbelang Menaam die een bijzonder en uniek cadeau kwam brengen. De bakkerswinkel en omgeving 3-dimensionaal uitgewerkt als tafereel in roestvrij staal. Een bijzonder stukje handwerk gemaakt door Gjalt Vriesema uit Menaam.

Aan het begin van de middag kwam ook onze burgemeester mevrouw Marga Waanders langs bij het bakkersechtpaar. Ook zij deed een mooi dankwoord namens de gemeente Waadhoeke en vele inwoners van Menaam.

‘s Middags waren het afgevaardigden van de brassband Halleluja die het bakkersechtpaar trakteerde op een serenade van meerdere muziekstukjes. Harm Weistra van de Omrop kwam langs om nog eens te laten weten dat er toch wel regelmatig leuke contacten waren tussen die maffe bakker uit Menaam en de Omrop.

Het poppengesprek

Dat onze bakker iets heeft met poppen is bij meerdere mensen wel bekend. Deze middag werden aanwezigen en kinderen getrakteerd op een conversatie tussen twee (buik)spreek poppen Regina en de bakkersaap.

De laatste ronde

Na de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd was het tijd voor de laatste ronde. Het bordje dat jarenlang achter het glas van de winkeldeur aangaf dat de winkel open of gesloten was, ging nu écht definitief op gesloten. Na drie bakker generaties van de familie Huizenga, is nu echt de Warmste Bakker fan Menaem definitief dicht. Sjoerdtje en Johannes stond nog een verrassing te wachten. De laatste ronde door Menaam met met snoep voor de jeugd en langs de route diverse inwoners met een dankbaar applaus en hier en daar nog een aantal laatste cadeautjes.

IMG 9196donkere lucht Medium IMG 9242 dorpsbelangMD Medium
foto 4 - Klaar voor alle feestdagen  foto 5 - Het laatste rondje door menaam

Wie nu langs de winkel loopt zal zien dat de kleine maar altijd stijlvolle etalage al voor de komende maanden is ingericht. Sinterklaas, de Kerstman en de Paashaas, gebroederlijk en feestelijk bij elkaar, klaar voor de feestdagen in de toekomst.

En hoe de bakker en zijn vrouw deze laatste weken en vooral dag hebben beleefd?

Henri Visser – Menaldumdorp
Meer in de media: [Friesch Dagblad][Leeuwarder Courant]


Reactie van de bakker zelf:

10-10-2020 Wat een dei juster!, forige wike hie ik der net sin oan! Wat te emotioneel!

Marre juster een top dei hoan 👍👍 Ek Johan Terpsta en Harm Weistra binne loans west! En al de fertsinwurdigers, alde skoalle kamaraden, kamaraadskes en al die bekende en onbekende klanten!

Bedankt, it wie toppie!

Speciaal ek dank oan Christa en myn ourbuorman Ruud ! Kamera minsken en ja ik, wij, witte it allehjer net meer, korpsen, Feintsjes, wit ik it ............…

Burgemaster en wethouder mei blommen (sa bliid dat we stopten) en kado’s fan klanten wer we wol een wike wurk fan hawwe om alles te besjin, mar ja die tiid hawwe we no wol!

We hawwe genoten!
Johannes en Sjoerdstje

IMG 9464 Sjoerdtje en Johannes Medium
IMG 9196donkere lucht Medium IMG 9242 dorpsbelangMD Medium
foto 7 - Nagenoeg alles verkocht  foto 8 Definitief

[dit artikel delen op]

Doarpsbilang Menaem

feintsje logo1e Mobile
Lid worden?

of meer weten

FB Doarpsbilang

FB LogoNaast Menaldumdorp heeft Dorpsbelang Menaam nu ook een Facebook Pagina!!

Op deze manier willen wij jullie op de hoogte houden van de activiteiten waar dorpsbelang zich mee bezig houdt.

Like onze pagina en nodig alle Menamers om je heen uit om dit ook te doen!


 

MYL sinds 1966

Gemeente Waadhoeke

vanaf 1-1-2018
Logo GemWaadhoeke200px

Weerslag.nl

Bosk en Iepen Fjild

IMG 5453bc200px
Feintsje logogrijs links

Website van het dorp Menaam (Menaldum).

De website is opgezet door dorpsbelang Menaam en werkt met een eigen redaktie.

Wij willen u informeren over het dorp Menaam, de historie, de aktualiteit, bedrijven, verenigingen, etc.. Ook u als bezoeker kan aktief gebruik maken van de site door mee te doen aan onze stellingen en op- aanmerkingen via e-mail kenbaar te maken aan onze redaktie. Vragen kunnen worden gesteld via de vermelde e-mailadressen. De website functioneert naast onze dorpskrant "Menaem in 't Ljocht". Dorpsbelang Menaldum.

Heeft u ook iets voor de website, laat het ons weten en stuur het eventueel met foto naar onze redactie:

  FB Feintsje
(c)2004 - 2021 www.menaldumdorp.nl  
Ga naar boven