MENAAM 4 mei 2024 – Het is alweer 79 jaar na de bevrijding van Nederland. Omdat het alweer zo lang geleden is, vergeten velen van ons dat het niet vanzelfsprekend is om in deze vrijheid te mogen leven.
Helaas realiseren we ons nu wel dat met alle brandhaarden in de wereld ook onze vrijheid ooit bevochten is, en jaarlijks staan we stil bij hen die ons vanaf die tijd voor onze vrijheid zijn gevallen.
Namens de gemeente Waadhoeke heeft wethouder Kees Arendz (Gemeentebelangen Waadhoeke) een bloemstuk gelegd op het graf van Hans Goudsmit, tevens het oorlogsmonument op de begraafplaats bij de kerk in Menaam. Naast dit monument is er ook een zwerfkei als monument aan de Ryksstrjitwei met daarin de namen van Hans Goudsmit, Dirk de Vries en Jan Zorn. De markering van de plaats waar op 19 november 1944, deze jonge mannen door de bezetter zijn gefusilleerd als wraak op een verzetsactie door anderen. Namens de gemeente zijn ook hier bloemen gelegd door wethouder Arendz.
[LEES MEER...]
Na de torenklokslag van half acht, waren een groep dorpsgenoten en belangstellenden bijeen om ook op hun manier stil te staan, met hun eigen gedachten naar hun familie, mensen en gevolgen tijdens en na de bezetting van die oorlogsjaren.
Liberation Route Europe |
Namens Doarpsbilang Menaem heeft voorzitter Janet de Haan bloemen gelegd bij het grafmonument. Ook twee jonge dorpsgenootjes legden allebei een mooie roos op het monument.
Na de voordracht van de tekst “4 mei 2024” door ds J. van Olffen en het gedicht “4 en 5 mei” van H. Duijst door Anneke Algra, volgde 2 minuten van stilte. De herdenking is afgesloten met het Wilhelmus van Nassouwe, de verzen 1 en 6.
Organisatie: Kerk & Dorp
Bron en foto's: redactie Menaldumdorp Henri Visser
Meer weten over het monument aan de Ryksstrjitwei en het verhaal van Hans Goudsmit?
Bij het monument vind u het symbool "Liberation Route Europe"
Scan de qr-code en krijg toegang tot het document: "Op zoek naar Hans Goudsmit" door John Löwenhardt.
Artikel over de "Liberation Route Europe" [ARTIKEL]