Logo

LEEUWARDEN 9 september 2023 - De Open Monumentendag Leeuwarden op zaterdag 9 september 2023 is goed bezocht. Zestien monumentale panden in en rond het centrum van de stad konden worden bekeken, dit jaar onder het thema 'Kijk omhoog! Gedecoreerde plafonds in bijzondere interieurs'. De panden trokken gedurende de dag gezamenlijk zo’n 2.000 bezoekers.

Voorstreek84 ligstoelen OMD2023 MediumEr was onder meer veel belangstelling voor Uniabuurt 4, waar één van de weinig overgebleven blikken plafonds van Nederland te zien was. Gedecoreerde blikplafonds waren een heel korte periode populair, van 1900-1914. In heel Nederland zijn niet meer dan 32 van deze plafonds bewaard gebleven. Monumentendeskundige Dolf van Weezel Errens zorgde voor een toelichting. Veel belangstelling was er ook voor restauratieschilder Jilt Heidstra, die in het pand Tweebaksmarkt 28 (voormalige apotheek Sonnega) een toelichting gaf op zijn werk. Restaurators/kunstenaars Randolph Algera en Gabriëlle Westra waren aanwezig op Zaailand 94 om over hun werk te vertellen.

Organisatie, eigenaren/bewoners van de opengestelde panden en de vele vrijwilligers betoonden zich zeer positief over de toeloop van veel belangstellende liefhebbers.

Dit jaar viel de Open Monumentendag samen met het Uit in Huisfestival, de opening van het culturele seizoen in de Friese hoofdstad. Door samenwerking tussen beide organisaties konden bezoekers van open monumenten ook genieten van kunstuitingen: dichtkunst (Arjen Hut en Afrida Adema), teken- en schilderkunst (Arjen Berg), (flamenco-)dans en muziek.

 

Aankondiging van 29-08-2023 ===============

9 september 2023: Open Monumentendag Leeuwarden - Kijk omhoog! Gedecoreerde plafonds in bijzondere interieurs

Op zaterdag 9 september 2023, 10.00 – 17.00 uur, vindt in het centrum van Leeuwarden de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Dit jaar is het thema in Leeuwarden 'Kijk omhoog! Gedecoreerde plafonds in bijzondere interieurs'. Van zestien monumentale panden stellen de eigenaren, ondernemers of bewoners de deuren open voor bezoekers. Belangstellenden kunnen kennismaken met kunst op hoog niveau in uiteenlopende stijlen: van kleurrijk stucwerk tot bewerkt blik.

Uniabuurt4 FHD MediumEr zijn niet alleen bijzondere plafonds te zien, ook op ooghoogte valt er veel te genieten. De plafonds maken deel uit van prachtige interieurs. Alle opengestelde gemeentelijke en rijksmonumenten bevinden zich in of direct nabij het Leeuwarder stadscentrum. Zoals ieder jaar is dit een mooie kans om kosteloos een kijkje te nemen in een pand dat meestal de rest van het jaar niet openbaar toegankelijk is.

Houtwerk, stuc en blik

Beschilderde balken met jachttaferelen, fraai bewerkte stucplafonds, cassetteplafonds in bijzondere uitvoeringen, stijlen van Rococo tot Jugendstil: er is veel te zien als je omhoog kijkt. In het centrum van Leeuwarden is een uiterst zeldzaam plafond van blik te zien. Gedecoreerde blikken systeemplafonds waren een heel korte periode populair, van 1900-1914. In heel Nederland zijn niet meer dan 32 van deze plafonds bewaard gebleven. Bij verbouwing aan het pand Uniabuurt 4 kwam zo’n blikmetalen plafond aan het licht. Dit bijzondere plafond is op 9 september te bezichtigen voor publiek. Dat zal naar verwachting eenmalig zijn: het pand wordt verbouwd en het bijzondere plafond zal weer aan het oog worden onttrokken.

Verrassingsacts

Open Monumentendag 2023 valt samen met de start van het culturele seizoen in Leeuwarden. Dankzij samenwerking met het Uit in Huis Festival staan er verrassingsacts in verscheidene opengestelde panden op het programma.

Belangstellenden vinden alle informatie op www.openmonumentendag.nl/leeuwarden

Brochure en informatie

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2023 is een gratis brochure verkrijgbaar, af te halen bij het Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1, Leeuwarden, en op zaterdag 9 september 2023 bij het centraal informatiepunt OMD in het Provinciehuis en bij alle opengestelde panden. Deze brochure is ook te downloaden op www.openmonumentendag.nl/leeuwarden, op www.historischcentrumleeuwarden.nl en op www.aedlevwerd.nl
Informatie is ook te vinden op www.openmonumentendag.nl/leeuwarden , Facebookpagina Open Monumentendag Leeuwarden en www.uitinhuis.nl

Voorstr 84 stucplafond FHD Medium

[dit artikel delen op]

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.