Berltsumer Feilingdei 2011

De Kommisje Berltsumer Feilingdei heeft als doelhet organiseren vaneen authentieke veilingdag. Het is vooral de bedoeling om het beleven van de veiling zoals die in het verleden plaatsvond in het heden terug te brengen en door inbreng van diverse historische elementen de sfeer zo authentiek mogelijk te laten zijn. Het evenement zoals dat vanaf 2011 wordt “neergezet”, moet naadloos kunnen overgaan -na de realisering- in het voorgenomen concept van Stichting VoorVarend Berlikum op het oude veilingterrein (plan De Pôlle).
De Berltsumer Feilingdei wordt gerealiseerd op en langs de kade van de Tichelersdyk; de plaats waar vroeger de stapelveiling is begonnen.

 
Programma

 
Zaterdag 24 september 2011 is de Tichelersdyk (tot aan de huidige Markthal) het podium van de Berltsumer Feilingdei. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur zal er veel te zien en te beleven zijn voor bezoekers.

 
Veilen met de klok

Op basis van de hoofddoelstelling zal op deze dag het veilen van land- en tuinbouw-producten via de klok centraal staan. Er is een veilingklok en begeleid door een veilingmeester vindt de verkoop plaats. De producten zullen herkenbaar historisch zijn (uien, wortels, rapen, aardappelen, fruit etc.) Ingepakt in consumentenporties zullen deze via de veilingklok van de hand worden gedaan. De veiling wordt gesitueerd in het oude houtstek van bouwbedrijf Bijland. Het publiek zal steeds groepsgewijs (o.b.v. het beschikbare aantal zitplaatsen) de veiling zelf kunnen beleven.


 
Aan de kade
Om de authentieke sfeer goed weer te geven, zullen zoveel mogelijk oude schepen (die een rol hebben gespeeld in de historie van de Berltsumer Feiling) aan de kade aanleggen. Immers, in het verleden werden de veilingproducten over het water aan- en afgevoerd!
Denk hierbij aan pramen, snikken, skutsjes etc.

 
Het publiek kan ook nog zelf meevaren in pramen. Deze zullen de bezoekers vervoeren naar een in- en uitstapplek waar het Berltsumer treintje klaar staat om ze naar enkele tuinbouwbedrijven in het tuinbouwgebied te brengen waar het mogelijk is om een “Kijkje in de Kas” te nemen. Zo is de historie met het heden te vergelijken!

 
Op de kade
Om de sfeer van vroeger compleet te maken, beeldt toneelvereniging Elts syn Rol uit Berltsum gedurende het evenement bekende types van vroeger uit zoals gerniers (petten), de bankman en handelaren (hoeden). Ook wordt de sfeer verhoogd met passend entertainment.

 
Op de kade (tussen het houtstek en de oude Markthal) maakt oudheidskamer De Grúsert uit Berltsum een beeldverhaal d.m.v. grote foto’s op canvasdoek over de historie van Berltsum en de veiling. Een uitgebreider tentoonstelling wordt door De Grúsert binnen in de oude Markthal gepresenteerd. Op grote panelen met foto’s en ander materiaal kan het publiek een beeld krijgen van vroeger. Ook oude landbouwgereedschappen en andere materialen worden daarbij tentoongesteld.

 
Marktplein met kramen
Op het voorterrein van de oude markthal en langs de kade komt een (bij de sfeer passende) markt. Hier hebben diverse standhouders een plek om natuur- en streekproducten aan het publiek aan te bieden. Het aanbod zal geheel in de sfeer van het evenement passen.

 
Lekker priuwe mei Reitse!
Ook komt er een publieksproeverij van oude gerechten. Wat kon je ook al weer voor lekkers maken van die veilingproducten en wat was de vroegere “kost” ook alweer?
De Friese TV-kok Reitse Spanninga zal enkele malen een kookdemonstratie geven waarbij oude veilingproducten worden gebruikt. Natuurlijk kan het publiek dit ook gratis proeven!

 
Horecaplein
Bij de markt is ook het terras waar het publiek even kan gaan zitten om iets te eten en/of te drinken. Samen met horeca-exploitant Sans Souci wordt dit horecaplein opgezet. Ook hier is plaats voor entertainment.

 
In het dorp
Speciaal voor de Feilingdei zal de bekende Koepelkerk van Berltsum zijn geopend.
Het publiek kan de kerk bekijken en eventueel in de toren naar boven klimmen voor een overzicht van het land- en tuinbouwgebied rondom Berltsum.

 
Toegang
De Tichelersdyk zal deze dag afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Er is parkeergelegenheid via het industrieterrein Berltsum-West (volg de borden). Verkeersregelaars zullen u een parkeerplek aanwijzen. Via een “binnenroute” kunt u vervolgens direct naar de Tichelersdyk wandelen.

 
Berltsum, 27 augustus 2011

[dit artikel delen op]

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.