Op de Nationale Monumentendag, zaterdag 10 september, zijn de tuinen van het de historische buitenplaats Schatzenburg te Dronrijp opengesteld van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is vrij. Het huis met directe omgeving is niet toegankelijk.

IMG 1142 Medium


Op de vroeg achttiende eeuwse buitenplaats is circa 1840 het huidige park in landschapsstijl aangelegd, vermoedelijk naar een ontwerp van de bekende tuinarchitect Lucas Roodbaard. Hierin treffen we aan slingerpaden, boomgaarden, vijvers, gracht, moestuin met druivenkas en een romantisch parkbos.

Begin 2007 is het voorterrein onder leiding van de Stichting tot Behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen weer in de oude staat terug gebracht. De provincie stelde hiervoor subsidie beschikbaar uit het fonds Plattelânsprojekten. In 1999-2000 is het park met circa 0,9 hectare uitgebreid naar een ontwerp van tuinarchitect Els van der Laan. De totale oppervlakte is circa 3,5 hectare. Er is een wandelroute uitgezet.

Huis en historische tuinaanleg zijn geplaatst op de Rijksmonumentenlijst. Eigenaresse is Stichting Gasthuis Vredenhof. Een van de doelstellingen van deze stichting is het behoud van Schatzenburg als historische buitenplaats.
Schatzenburg ligt schuin tegenover het gelijknamige recreatiepark, nabij het viaduct op de weg van Dronrijp naar Menaldum. Adres:  Eastryp 1 te Dronrijp.
 

[dit artikel delen op]

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.