MYL sinds 1966

Voedselbos Menaam - "Bosk en Iepen Fjild"


BOSK EN IEPEN FJILD - MENAAM EEN VOORBEELD VOOR NOARD WEST FRYSLAN

In Menaam in ’t Ljocht van september 2016 verscheen een artikel van Maria Brukx over een voedselbos in Menaam. Gedreven door het idee de voedselrijkdom in de natuur weer te herstellen zijn in het afgelopen decennium op verscheidene locaties in Nederland initiatieven genomen voor het aanleggen van een voedselbos.

[Artikel] meer informatie oprichting, doelstelling en contactpersonen.


 

 

 

BOSK en IEPEN FJILD Juli 2021 - Kleefkruid - Latijnse Naam: Gallium Aparine - Vooral in het voorjaar eten. Als er nog geen zaadvorming heeft plaatsgevonden. Wassen met koud water. Veel groente met geneeskrachtige eigenschappen zijn licht bitter van smaak, ook goed voor het hart.

KleefkruidKleefkruid - Foto Bosk en Iepen Fjild 2021

Kleefkruidthee staat bekend om zijn reinigende werking van het lymfesysteem. Het is een natuurlijk diureticum, dus het is ook goed voor de nieren en urinewegen. Kleefkruid kan gebruikt worden om cystes en urineweg aandoeningen te behandelen. Omdat het de lymfe helpt te bewegen kan het gezwollen klieren en oedeem helpen verlichten. Kleefkruid staat verder bekend om zijn gebruik bij huidproblemen. Het is kalmerend voor huidirritaties en heeft een samentrekkende en antiseptische werking, waardoor dit kruid goed is voor het helen van wonden. Het vermindert ontstekingen, ontgift en reinigt de huid en kan dus worden gebruikt voor de behandeling van eczeem, dermatitis en psoriasis. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het doorspoelen van afvalstoffen die vrijkomen bij celvernieuwing. Deze en andere toxines die naar de lymfe gebracht worden moeten vervolgens naar de bloedbaan gebracht om te worden gereinigd door de lever en de nieren.

Kleefkruidthee: Verse jonge toppen wassen en koken ongeveer 2 a 3 minuten
Een goed middel om je lichaam te ontgiften. Allerlei stoffen in het lichaam waarvan er te veel zijn hopen zich op. Het lichaam breekt deze gifstoffen die zitten in medicijnen en moderne etenswaar uit de supermarkt heel slecht af. Door kleefkruidthee te drinken worden de gifstoffen sneller afgevoerd en plas je ze weer uit.
In de kruidengeneeskunde wordt deze thee voorgeschreven bij de volgende ziekten: lymfeklierkanker, ziekte van Hodgkin, neuspoliepen, keelamandel –ontsteking, blaasontsteking, ziekte van Pfeiffer, hepatitis, geïrriteerde prostaat, waterzucht en nierziekte, chronische uitslag, leverziekten en gonorroe. Huid-klachten ook uitwendig te gebruiken, zalf maken. Inwendig dan thee drinken.

Kleefkruidzalf
250 gram kleefkruid fijn hakken, en au bain-marie laten trekken met 300 gram roomboter, 50 gram watervrije lanoline. De warme zalf zeven in een neteldoek en in een potje stoppen. Je kunt neteldoek of kaasdoek gebruiken. Bij eczeem, wondjes, zweren, irritaties en schrammen. Of je verwarmt olijfolie en laat het daar in trekken, ook kokosvet kun je daar voor gebruiken.

Bosk & Iepen Fjild : Maria


 

MENAAM juli 2021 - Vanuit de werkgroep Bosk & iepenfjild een recept voor een Brandneteltaart.

RECEPT

 

Brandneteltaartjpg

Brandneteltaart - foto Bosk & Iepen Fjild

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 200 gram tarwebloem
 • 100 gram roomboter
 • 1 ei,
 • 1 el. water,
 • snufje zout

Voor de vulling:

 •         1 flinke vergiet vol brandneteltoppen,
 • 4 eieren, 200 ml crème fraîche
 • 100 gram geraspte kaas
 • 50 gram gepelde walnoten
 • peper en zout

Bereiding:

 • Meng de ingrediënten voor het deeg, kneed het goed door en vorm er een bal van.
 • Je kunt meer water toevoegen als het deeg te droog is. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
 • Snijd de brandnetel is stukjes en doe ze in een kom. Kluts de eieren, roer de crème fraîche, peper en zout er door en giet het mengsel over de groente.
 • Verdeel het deeg over de bodem en langs de randen van een springvorm. Druk gelijkmatig aan. Schenk het groentemengsel er over.
 • Strooi de kaas en de walnoten over de vulling.
 • Laat de taart 35 a 40 minuten bakken in de oven, tot hij gaar en goudbruin is.

Eet Smakelijk !
Bosk & Iepen Fjild: Maria


 

MENAAM mei 2021 - De drie ethische principes van Permacultuur : zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. Dit is ook goed voor de meeste traditionele samenlevingen. Deze 3 principes zijn ontstaan door te leren van gemeenschappen die in een nauw verband leven – en in evenwicht - met de natuur.

Zorg voor de aarde: We hebben een grote verantwoordelijkheid om hieraan te voldoen.
We begrijpen hieruit dat we zorg moeten dragen voor biodiversiteit voor alle levensvormen. Niet gebruiken wat we oogsten is het grootste gebrek aan respect.

IMG 0343bc Medium
Het betekent ook accepteren van alle levensvormen als waardevolle elementen van de levende aarde. Om deze reden is ook het voedselbos ontstaan in ons dorp.

Zorg voor de mens: We zijn voor zover mogelijk verantwoordelijk voor onze eigen situatie en start met de zorg voor onszelf. En breidt zich als waterkringen uit tot zorg voor de ander (familie, gemeenschap) We zorgen voor onszelf door onze afhankelijkheid van de globale economie te verminderen en te vervangen door lokale economie te stimuleren, daardoor verminderen we de vraag naar producten die de huidige onrechtvaardige verdeling van rijk en arm in stand houdt.

Focussen op niet materiele waarden. Kijken naar de natuur een wandeling maken naar de zonsondergang kijken in het voedselbos kijken wat daar groeit en bloeit.

Eerlijk Delen : De natuur geeft overvloed. Doordat de bomen en planten groeien komen er steeds meer vruchten en noten en bessen. Het wordt niet minder maar meer. Hoe mooi is dat. Investeer in de toekomst en plant een boom die vruchten draagt.

Als werkgroep Bosk & Iepen Fjild zijn dit 3 redenen achter de ideeën en gerealiseerde plannen die zijn ontstaan in Menaam, namelijk Het Voedselbos en De Bezinningstuin en ook de bomen die er uiteindelijk zullen komen vanuit het nieuwe pad bij de kerk en bij Orxma State.

Natuurlijk horen er ook bijen thuis in een voedselbos en op dit moment staan er 2 bijenkasten. Misschien is er iemand onder ons die het leuk vindt om wat te vertellen over de bijen, als aanvulling op dit geschreven stukje, laat je dan even horen bij de werkgroep. Meld je ook aan als je mee doet met een informatie-wandeling. Zie site Menaldumdorp We willen graag interactie.

IMG 0353bc Medium

Telefoonnummer 0518 – 45 25 68 Maria als je informatie wilt delen over de bijen;

Werkgroep:
Meindert 06 – 4181 0500
Ankie 06 – 1980 8966
Jelmar 0518 – 46 26 41