MYL sinds 1966

Voedselbos Menaam - "Bosk en Iepen Fjild"


BOSK EN IEPEN FJILD - MENAAM EEN VOORBEELD VOOR NOARD WEST FRYSLAN

In Menaam in ’t Ljocht van september 2016 verscheen een artikel van Maria Brukx over een voedselbos in Menaam. Gedreven door het idee de voedselrijkdom in de natuur weer te herstellen zijn in het afgelopen decennium op verscheidene locaties in Nederland initiatieven genomen voor het aanleggen van een voedselbos.

[Artikel] meer informatie oprichting, doelstelling en contactpersonen.


 

 

 

MENAAM 7 juni 2022 - Hallo bewoners van Menaam en andere belangstellenden, Vrijdagmiddag is de officiële opening van de Terptuin, de Verbinding en Het Voedselbos.

De laatste paar maanden werd er door de vrijwilligers en de werkgroep hard gewerkt om op 10 juni onze sponsors te verwelkomen voor het project Menaam Yn ‘t Grien. Ook de vrijwilligers hebben een uitnodiging ontvangen. De directeur van Landschapsbeheer de Heer Bouma zal de openingshandeling verrichten. Daarna wordt er een rondgang gemaakt en uitleg gegeven over het project. Volhouden en volharden dat is wat we de afgelopen jaren gedaan hebben. Daardoor hebben we dit ook tot stand kunnen brengen.

TERPTUIN
Klaas Osinga uit Berltsum en de vrijwilligers Voedselbos maar ook vrijwilligers van de kerk hebben de beplanting in de terptuin gezet.
Vorig jaar is hem gevraagd om een beplantingsplan te maken voor de Terptuin. De fontein, schelpenpaden en hagen waren al aanwezig en vormden een goed uitgangspunt. Vorige zomer heeft hij een ontwerp gemaakt voor de tuin. Het leuke aan het ontwerp is dat er ook planten gebruikt zijn die door bewoners zijn gedoneerd. We hebben met enthousiaste vrijwilligers de beplanting voor het allergrootste deel erin gezet.

DE VERBINDING met het Dorp
De planten in het verbindingsstuk zijn ook aangeplant. En door de fikse buien in het Pinksterweekend hebben ze geen water tekort. Al met al ziet het er prachtig uit en we hopen dat de bloemen uitbundig zullen stralen.

VOEDSELBOS

Er lopen ook herten in het voedselbos, die hebben al wat schade aangericht. Dus we zullen in het najaar de schade herstellen als we donateurs kunnen vinden die een boom of struik willen doneren. Het fruit willen we aanbieden aan de leden van ‘ Better Foar Letter’ Zodat er geld in het laatje komt om het voedselbos in stand te kunnen houden. Fruit wat er afgevallen is mag geraapt worden, maar soms zijn de dieren u voor.

Zaterdag 11 juni 1ste wandeling om half 11

Opgeven : Maria 0518-452568 of ( 06 Ankie)

Het project werd mede mogelijk gemaakt door: Landschapsbeheer Friesland, It Mienskip fonds, Dorpenfonds Gemeente Waadhoeke, Wonen NW Friesland, Rabobank NW Friesland, Dorpsbelang Menaam, PKN Kerk, HABION. Donatie: Project7-blad

Met Vriendelijke Groet, Project- en werkgroep Bosk & Iepen Fjild
Jelmar Lautenbach, Meindert en Ankie Keizer 06 1980 8966, Maria Brukx

BOSK en IEPEN FJILD Juli 2021 - Kleefkruid - Latijnse Naam: Gallium Aparine - Vooral in het voorjaar eten. Als er nog geen zaadvorming heeft plaatsgevonden. Wassen met koud water. Veel groente met geneeskrachtige eigenschappen zijn licht bitter van smaak, ook goed voor het hart.

KleefkruidKleefkruid - Foto Bosk en Iepen Fjild 2021

Kleefkruidthee staat bekend om zijn reinigende werking van het lymfesysteem. Het is een natuurlijk diureticum, dus het is ook goed voor de nieren en urinewegen. Kleefkruid kan gebruikt worden om cystes en urineweg aandoeningen te behandelen. Omdat het de lymfe helpt te bewegen kan het gezwollen klieren en oedeem helpen verlichten. Kleefkruid staat verder bekend om zijn gebruik bij huidproblemen. Het is kalmerend voor huidirritaties en heeft een samentrekkende en antiseptische werking, waardoor dit kruid goed is voor het helen van wonden. Het vermindert ontstekingen, ontgift en reinigt de huid en kan dus worden gebruikt voor de behandeling van eczeem, dermatitis en psoriasis. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het doorspoelen van afvalstoffen die vrijkomen bij celvernieuwing. Deze en andere toxines die naar de lymfe gebracht worden moeten vervolgens naar de bloedbaan gebracht om te worden gereinigd door de lever en de nieren.

Kleefkruidthee: Verse jonge toppen wassen en koken ongeveer 2 a 3 minuten
Een goed middel om je lichaam te ontgiften. Allerlei stoffen in het lichaam waarvan er te veel zijn hopen zich op. Het lichaam breekt deze gifstoffen die zitten in medicijnen en moderne etenswaar uit de supermarkt heel slecht af. Door kleefkruidthee te drinken worden de gifstoffen sneller afgevoerd en plas je ze weer uit.
In de kruidengeneeskunde wordt deze thee voorgeschreven bij de volgende ziekten: lymfeklierkanker, ziekte van Hodgkin, neuspoliepen, keelamandel –ontsteking, blaasontsteking, ziekte van Pfeiffer, hepatitis, geïrriteerde prostaat, waterzucht en nierziekte, chronische uitslag, leverziekten en gonorroe. Huid-klachten ook uitwendig te gebruiken, zalf maken. Inwendig dan thee drinken.

Kleefkruidzalf
250 gram kleefkruid fijn hakken, en au bain-marie laten trekken met 300 gram roomboter, 50 gram watervrije lanoline. De warme zalf zeven in een neteldoek en in een potje stoppen. Je kunt neteldoek of kaasdoek gebruiken. Bij eczeem, wondjes, zweren, irritaties en schrammen. Of je verwarmt olijfolie en laat het daar in trekken, ook kokosvet kun je daar voor gebruiken.

Bosk & Iepen Fjild : Maria


 

MENAAM juli 2021 - Vanuit de werkgroep Bosk & iepenfjild een recept voor een Brandneteltaart.

RECEPT

 

Brandneteltaartjpg

Brandneteltaart - foto Bosk & Iepen Fjild

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 200 gram tarwebloem
 • 100 gram roomboter
 • 1 ei,
 • 1 el. water,
 • snufje zout

Voor de vulling:

 •         1 flinke vergiet vol brandneteltoppen,
 • 4 eieren, 200 ml crème fraîche
 • 100 gram geraspte kaas
 • 50 gram gepelde walnoten
 • peper en zout

Bereiding:

 • Meng de ingrediënten voor het deeg, kneed het goed door en vorm er een bal van.
 • Je kunt meer water toevoegen als het deeg te droog is. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
 • Snijd de brandnetel is stukjes en doe ze in een kom. Kluts de eieren, roer de crème fraîche, peper en zout er door en giet het mengsel over de groente.
 • Verdeel het deeg over de bodem en langs de randen van een springvorm. Druk gelijkmatig aan. Schenk het groentemengsel er over.
 • Strooi de kaas en de walnoten over de vulling.
 • Laat de taart 35 a 40 minuten bakken in de oven, tot hij gaar en goudbruin is.

Eet Smakelijk !
Bosk & Iepen Fjild: Maria