Voedselbos in Menaam

Voedselbos in Menaam

Werkgroep Bosk en Iepen Fjild

Voedselbos in Menaam

Voedselbos in Menaam

Werkgroep Bosk en Iepen Fjild

Voedselbos Menaam - "Bosk en Iepen Fjild"


BOSK EN IEPEN FJILD - MENAAM EEN VOORBEELD VOOR NOARD WEST FRYSLAN

In Menaam in ’t Ljocht van september 2016 verscheen een artikel van Maria Brukx over een voedselbos in Menaam. Gedreven door het idee de voedselrijkdom in de natuur weer te herstellen zijn in het afgelopen decennium op verscheidene locaties in Nederland initiatieven genomen voor het aanleggen van een voedselbos.

[Artikel] meer informatie oprichting, doelstelling en contactpersonen.


 

 

 

MENAAM 7 juni 2022 - Hallo bewoners van Menaam en andere belangstellenden, Vrijdagmiddag is de officiële opening van de Terptuin, de Verbinding en Het Voedselbos.

De laatste paar maanden werd er door de vrijwilligers en de werkgroep hard gewerkt om op 10 juni onze sponsors te verwelkomen voor het project Menaam Yn ‘t Grien. Ook de vrijwilligers hebben een uitnodiging ontvangen. De directeur van Landschapsbeheer de Heer Bouma zal de openingshandeling verrichten. Daarna wordt er een rondgang gemaakt en uitleg gegeven over het project. Volhouden en volharden dat is wat we de afgelopen jaren gedaan hebben. Daardoor hebben we dit ook tot stand kunnen brengen.

TERPTUIN
Klaas Osinga uit Berltsum en de vrijwilligers Voedselbos maar ook vrijwilligers van de kerk hebben de beplanting in de terptuin gezet.
Vorig jaar is hem gevraagd om een beplantingsplan te maken voor de Terptuin. De fontein, schelpenpaden en hagen waren al aanwezig en vormden een goed uitgangspunt. Vorige zomer heeft hij een ontwerp gemaakt voor de tuin. Het leuke aan het ontwerp is dat er ook planten gebruikt zijn die door bewoners zijn gedoneerd. We hebben met enthousiaste vrijwilligers de beplanting voor het allergrootste deel erin gezet.

DE VERBINDING met het Dorp
De planten in het verbindingsstuk zijn ook aangeplant. En door de fikse buien in het Pinksterweekend hebben ze geen water tekort. Al met al ziet het er prachtig uit en we hopen dat de bloemen uitbundig zullen stralen.

VOEDSELBOS

Er lopen ook herten in het voedselbos, die hebben al wat schade aangericht. Dus we zullen in het najaar de schade herstellen als we donateurs kunnen vinden die een boom of struik willen doneren. Het fruit willen we aanbieden aan de leden van ‘ Better Foar Letter’ Zodat er geld in het laatje komt om het voedselbos in stand te kunnen houden. Fruit wat er afgevallen is mag geraapt worden, maar soms zijn de dieren u voor.

Zaterdag 11 juni 1ste wandeling om half 11

Opgeven : Maria 0518-452568 of ( 06 Ankie)

Het project werd mede mogelijk gemaakt door: Landschapsbeheer Friesland, It Mienskip fonds, Dorpenfonds Gemeente Waadhoeke, Wonen NW Friesland, Rabobank NW Friesland, Dorpsbelang Menaam, PKN Kerk, HABION. Donatie: Project7-blad

Met Vriendelijke Groet, Project- en werkgroep Bosk & Iepen Fjild
Jelmar Lautenbach, Meindert en Ankie Keizer 06 1980 8966, Maria Brukx

BOSK en IEPEN FJILD Juli 2021 - Kleefkruid - Latijnse Naam: Gallium Aparine - Vooral in het voorjaar eten. Als er nog geen zaadvorming heeft plaatsgevonden. Wassen met koud water. Veel groente met geneeskrachtige eigenschappen zijn licht bitter van smaak, ook goed voor het hart.

KleefkruidKleefkruid - Foto Bosk en Iepen Fjild 2021

Kleefkruidthee staat bekend om zijn reinigende werking van het lymfesysteem. Het is een natuurlijk diureticum, dus het is ook goed voor de nieren en urinewegen. Kleefkruid kan gebruikt worden om cystes en urineweg aandoeningen te behandelen. Omdat het de lymfe helpt te bewegen kan het gezwollen klieren en oedeem helpen verlichten. Kleefkruid staat verder bekend om zijn gebruik bij huidproblemen. Het is kalmerend voor huidirritaties en heeft een samentrekkende en antiseptische werking, waardoor dit kruid goed is voor het helen van wonden. Het vermindert ontstekingen, ontgift en reinigt de huid en kan dus worden gebruikt voor de behandeling van eczeem, dermatitis en psoriasis. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het doorspoelen van afvalstoffen die vrijkomen bij celvernieuwing. Deze en andere toxines die naar de lymfe gebracht worden moeten vervolgens naar de bloedbaan gebracht om te worden gereinigd door de lever en de nieren.

Kleefkruidthee: Verse jonge toppen wassen en koken ongeveer 2 a 3 minuten
Een goed middel om je lichaam te ontgiften. Allerlei stoffen in het lichaam waarvan er te veel zijn hopen zich op. Het lichaam breekt deze gifstoffen die zitten in medicijnen en moderne etenswaar uit de supermarkt heel slecht af. Door kleefkruidthee te drinken worden de gifstoffen sneller afgevoerd en plas je ze weer uit.
In de kruidengeneeskunde wordt deze thee voorgeschreven bij de volgende ziekten: lymfeklierkanker, ziekte van Hodgkin, neuspoliepen, keelamandel –ontsteking, blaasontsteking, ziekte van Pfeiffer, hepatitis, geïrriteerde prostaat, waterzucht en nierziekte, chronische uitslag, leverziekten en gonorroe. Huid-klachten ook uitwendig te gebruiken, zalf maken. Inwendig dan thee drinken.

Kleefkruidzalf
250 gram kleefkruid fijn hakken, en au bain-marie laten trekken met 300 gram roomboter, 50 gram watervrije lanoline. De warme zalf zeven in een neteldoek en in een potje stoppen. Je kunt neteldoek of kaasdoek gebruiken. Bij eczeem, wondjes, zweren, irritaties en schrammen. Of je verwarmt olijfolie en laat het daar in trekken, ook kokosvet kun je daar voor gebruiken.

Bosk & Iepen Fjild : Maria


 

MENAAM juli 2021 - Vanuit de werkgroep Bosk & iepenfjild een recept voor een Brandneteltaart.

RECEPT

 

Brandneteltaartjpg

Brandneteltaart - foto Bosk & Iepen Fjild

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 200 gram tarwebloem
 • 100 gram roomboter
 • 1 ei,
 • 1 el. water,
 • snufje zout

Voor de vulling:

 •         1 flinke vergiet vol brandneteltoppen,
 • 4 eieren, 200 ml crème fraîche
 • 100 gram geraspte kaas
 • 50 gram gepelde walnoten
 • peper en zout

Bereiding:

 • Meng de ingrediënten voor het deeg, kneed het goed door en vorm er een bal van.
 • Je kunt meer water toevoegen als het deeg te droog is. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
 • Snijd de brandnetel is stukjes en doe ze in een kom. Kluts de eieren, roer de crème fraîche, peper en zout er door en giet het mengsel over de groente.
 • Verdeel het deeg over de bodem en langs de randen van een springvorm. Druk gelijkmatig aan. Schenk het groentemengsel er over.
 • Strooi de kaas en de walnoten over de vulling.
 • Laat de taart 35 a 40 minuten bakken in de oven, tot hij gaar en goudbruin is.

Eet Smakelijk !
Bosk & Iepen Fjild: Maria


 

MENAAM mei 2021 - De drie ethische principes van Permacultuur : zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. Dit is ook goed voor de meeste traditionele samenlevingen. Deze 3 principes zijn ontstaan door te leren van gemeenschappen die in een nauw verband leven – en in evenwicht - met de natuur.

Zorg voor de aarde: We hebben een grote verantwoordelijkheid om hieraan te voldoen.
We begrijpen hieruit dat we zorg moeten dragen voor biodiversiteit voor alle levensvormen. Niet gebruiken wat we oogsten is het grootste gebrek aan respect.

IMG 0343bc Medium
Het betekent ook accepteren van alle levensvormen als waardevolle elementen van de levende aarde. Om deze reden is ook het voedselbos ontstaan in ons dorp.

Zorg voor de mens: We zijn voor zover mogelijk verantwoordelijk voor onze eigen situatie en start met de zorg voor onszelf. En breidt zich als waterkringen uit tot zorg voor de ander (familie, gemeenschap) We zorgen voor onszelf door onze afhankelijkheid van de globale economie te verminderen en te vervangen door lokale economie te stimuleren, daardoor verminderen we de vraag naar producten die de huidige onrechtvaardige verdeling van rijk en arm in stand houdt.

Focussen op niet materiele waarden. Kijken naar de natuur een wandeling maken naar de zonsondergang kijken in het voedselbos kijken wat daar groeit en bloeit.

Eerlijk Delen : De natuur geeft overvloed. Doordat de bomen en planten groeien komen er steeds meer vruchten en noten en bessen. Het wordt niet minder maar meer. Hoe mooi is dat. Investeer in de toekomst en plant een boom die vruchten draagt.

Als werkgroep Bosk & Iepen Fjild zijn dit 3 redenen achter de ideeën en gerealiseerde plannen die zijn ontstaan in Menaam, namelijk Het Voedselbos en De Bezinningstuin en ook de bomen die er uiteindelijk zullen komen vanuit het nieuwe pad bij de kerk en bij Orxma State.

Natuurlijk horen er ook bijen thuis in een voedselbos en op dit moment staan er 2 bijenkasten. Misschien is er iemand onder ons die het leuk vindt om wat te vertellen over de bijen, als aanvulling op dit geschreven stukje, laat je dan even horen bij de werkgroep. Meld je ook aan als je mee doet met een informatie-wandeling. Zie site Menaldumdorp We willen graag interactie.

IMG 0353bc Medium

Telefoonnummer 0518 – 45 25 68 Maria als je informatie wilt delen over de bijen;

Werkgroep:
Meindert 06 – 4181 0500
Ankie 06 – 1980 8966
Jelmar 0518 – 46 26 41


 

MENAAM 12 november 2020 – Door de Corona regels waren het aantal aanwezigen op deze bomenplantdag tot een minimum beperkt. Hierbij een korte video impressie van de planting van de eerste boom door burgemeester Waanders en kinderburgemeester Sijtsma en het planten van bomen door de leerlingen van de Menamer basisscholen.


 


Video Bomenplantag

 

MENAAM 12 november 2020 – Weer een belangrijke moment in het realiseren van het Voedselbos in Menaam. Na een lange periode van voorbereiding en het geschikt maken van het terrein, een nieuwe stap voorwaarts.

De eerste boom is formeel geplant door onze kinderburgemeester Hester Britt Sijtsma samen met burgemeester Marga Waanders van onze gemeente Waadhoeke. Deze jonge Walnoot ging onder belangstelling van 2 persfotografen en een beperkt aantal genodigde de grond in. De Covid-19 regels en daarin opgelegde beperkingen, maakte het onmogelijk om meer belangstellenden te laten komen.

IMG 9699bc SmallBurgemeester Marga Waanders en kinderburgemeester Hester Britt Sijtsma
zetten de Walnootboom samen in de grond. foto: Menaldumdorp

Vrijwilligers

Met de hulp van circa 10 vrijwilligers lag het aankomend bos klaar vol met gelabelde struiken en bomen. Er zijn in totaal zo’n 200 bomen en struiken geplant. Allemaal volgens een uitgebreid uitgewerkt plan met daarin zo’n 30 verschillende soorten bomen, struiken en gewassen. Bedoeling is later het belang en diversiteit zichtbaar te laten worden voor onder andere onderwijsdoeleinden. Kennismaken met vruchtensoorten uit het verleden die in onze eigen omgeving nog nauwelijks voorkomen.

Leerlingen basisscholen

Een kleine groep basisschoolleerlingen van beide Menamer scholen hebben een achttal mooie jonge fruitbomen geplant. Leerlingen in laarzen en sommige in sportschoenen trotseerde de natte en vette klei. Gewapend met scheppen en de hulp van de vrijwilligers, gingen de bomen met veel enthousiasme de grond in. De grond was nat genoeg en met wat voeding erbij stonden de bomen stevig in de Menamer grond. In totaal planten de leerlingen 6 appelbomen en 2 kweepeerbomen, allen voorzien van hun naamplaatje.

2021 Officiële opening

Het resultaat is dat veel beplanting later pas echt zichtbaar moet worden. Het oogsten zal nog de nodige jaren op zich laten wachten. De hoop is dat de beplanting zal aanslaan en dat in mei of juni van het komend jaar (2021) het bos officieel en zonder de Corona beperkingen kan worden geopend. Wie weet zullen een aantal van deze kinderen over 20 jaar of later in het bos komen en nog weten hoe die eerste piepkleine boompjes werden geplant.

Er is deze dag ongelooflijk veel werk verzet, zeker door Ishi en Ben, de mannen die dit plan uitgewerkte en alle bomen hebben uitgezet op de plek waar ze moesten worden geplant.

IMG 9781bc SmallNa even flink te hebben geschept, diep genoeg voor deze appelboom.
foto: menaldumdorp.nl

Uitnodigingen

De werkgroep was erg enthousiast met het uitnodigen van de directe omgeving. Het is belangrijk dat de omgeving kennis draagt van de realisatie, voortgang en doelstelling van het bos. Helaas is de organisatie door Corona regels teruggefloten, waarna de uitnodigingen vervelend genoeg moesten worden geannuleerd.

Groet mede namens de werkgroep Bosk & Iepen Fjild

Ondersteuning - Sponsoring

Een omvangrijk project zoals het Voedselbos in Menaam zou niet mogelijk zijn zonder de ondersteuning van belangrijke organisaties en de overheid. Deze welkome ondersteuning is te danken aan:

1. Gemeente Waadhoeke met een bijdrage uit het Dorpenfonds; (stelt bovendien het terrein ter beschikking)
2. Provincie Friesland met een bijdrage uit het Mienskipfûns;
3. Vereniging Dorpsbelang Menaldum;
4. RABO bank Noordwest Friesland met het Coöperatiefonds;
5. Woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland met het Leefbaarheidsfonds.

Henri Visser – redactie Menaldumdorp
Meer lezen:

- Menaldumdorp [LINK]

- Leeuwarder Courant, Maria del Grosso dd 13 november 2020 [LINK]
- Franeker Courant, dd 23 september 2020 [LINK]
- Leeuwarder Courant, Maria del Grosse dd [LINK]
- Friesch Dagblad, Bauke Boersma dd 6 augustus 2020 [LINK]


 

 

MENAAM augustus 2020 – Weer een grote stap voorwaarts voor de werkgroep “Bosk en Iepen Fjild” uit ons dorp. Al vele jaren is de werkgroep bezig met de voorbereiding voor meerdere groene plaatsen in en om Menaam. De voorbereiding bestond in eerste aanleg uit afspraken met grondeigenaren, bestaande regelgeving/toestemmingen en het verkrijgen van de nodige financiën vanuit toegekende subsidies. Initiatiefnemers hier is het bestuur “Bosk en Iepen Fjild” bestaande uit Maria Brukx, Meindert en Ankie Keizer en Jelmar Lautenbach.

De uitgewerkte plannen zijn o.a. voedselbos voor oa. meer biodiversiteit en onderwijs, een bezinningstuin nabij de de kerk en een tuin op de plaats van het afgebroken dienstencentrum. Al met al meer groen in en rondom Menaam maar daarbij nog vele andere belangrijke diversiteit en doelstellingen.

Het plan is om in binnenkort de eerste spade in de grond te zetten voor de aanleg van het voedselbos nabij de Graldasingel in Menaam. Hiervoor is de werkgroep op zoek naar enthousiste vrijwilligers die hun groene steentje willen bijdrage. Zij zijn van harte welke en kunnen zich opgeven bij de werkgroep.

Meer informatie is te vinden op:

[Artikel] Friesch Dagblad: Menaam wordt groen, door “Bosk en Iepen Fjild” door Bauke Boersma
[Artikel] Leeuwarder Courant: 'Bosk en iepen fjild' komt terug in Menaam: 'Die droom wordt nu werkelijkheid' door Maria del Grosso 17 aug 2020
[Contact] met de werkgroep “Bosk en Iepen Fjild” deze website.